Európai Antifasiszta Kiáltvány

cropped-antifascismeuropa31
Az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja december 4-én, Brüsszelben létrehozta az Antifasiszta Parlamenti Képviselők Európai Hálózatát. Ebből az alkalomból sajtóértekezletet tartottak, és nyilvánosságra hozták a tagjaik által megfogalmazott Antifasiszta Kiáltványt. A sajtótájékoztatón az új európai hálózatot a GUE/NGL (Európai Egységes Baloldal/Északi Zöldek) EU Parlamenti csoport elnöke, Gabi Zimmer (Die Linke); a görög parlamenti képviselő, Dimitris Tsoukalas (SYRIZA); a német parlamenti képviselő, Annette Groth (Die Linke); és a görög parlamenti képviselő, Nikos Chountis (SYRIZA) – képviselte.

Az Antifasiszta Parlamenti Képviselők Európai Hálózatát már 25 parlamenti képviselő támogatja Görögországból, Izraelből, Spanyolországból, Portugáliából, Hollandiából, Svédországból, Katalóniából, Pais Valenciából, Írországból és Németországból, míg az európai antifasiszta kiáltványt több mint 110 parlamenti képviselő írta alá különböző európai országokból (közülük 53 a Syriza képviselője).

Az Európai Antifasiszta Kiáltványt Dimitris Tsoukalas ismertette az újságíróknak:

A Kiáltványunk először is fel akarja hívni a figyelmet, hogy sürgősen választ kell találni arra a halálos veszélyre, amit a szélső jobboldali és neofasiszta erők, ma már minden európai országban megfigyelhető féktelen növekedése jelent. Fel kell ismernünk: ez a veszély most közvetlen és azonnali. Többé már nem csak egy országot, például a hazámat, Görögországot fenyegeti, hanem mindannyiunkat. Ki mondhatja azt ma el, hogy Európában nem vagyunk tanúi az 1930-as évek leglidércesebb feltámadásának?

Az európai antifasiszta kiáltvány célja világos: egyesíteni az antifasiszta erőket, a szakszervezeteket, a társadalmi mozgalmakat, a politikai pártokat és főleg az állampolgárok minél szélesebb rétegeit, hogy a lehető leghamarabb hozzanak létre egy erőteljes és egységes európai antifasiszta mozgalmat. Nem akarjuk helyettesíteni a már létező antifasiszta mozgalmakat vagy hálózatokat. Nem akarunk megosztani, egyesíteni akarunk, mert igazabb, mint valaha, hogy… egyesülve megállunk, megosztva elbukunk. Csak egyesülve a nemzet határokon túl, tudunk kezdeményezni, amint most kezdjük előkészíteni az antifasiszta értelmiségiek, írók és művészek európai kongresszusának, vagy az antifasiszta futballdrukkerek európai hálózatának a szervezését.

Ez az európai antifasiszta mozgalom örököse lesz kontinensünk nagy antifasiszta hagyományainak, vissza kell nyúlnia és hidat kell építenie ehhez az értékes, ma már közel elfelejtett múlthoz. Nem véletlen, hogy a kiáltványunk ezzel a mondattal végződik: „Ezúttal a történelem nem ismétlődhet meg”. Igen, tanulnunk kell a történelemből, hogy ne ismétlődjenek meg a húszas és a harmincas évek hibái, amelyek az emberiség történetének a legrosszabb tragédiájához vezettek, Auschwitzhoz, Birkenauhoz és Treblinkához, egy világháborúhoz 60 millió halálos áldozattal.

Ha ez az európai antifasiszta mozgalom sikeresen akar küzdeni a neofasiszta fenyegetés ellen, meg kell szerveznie az erőit, el kell utasítania minden szektásságot, és harcolnia kell a szélsőjobb ellen az emberi tevékenységek minden területén. Ennek egyedüli módja, ha megbízunk az emberekben, ha segítjük, mindenütt, ahol élnek és dolgoznak, az önszerveződő hálózatok létrehozását, ha segítjük az oktatás kibővítését minél szélesebb rétegekre. Miért? Mert senki, csak és kizárólag az emberek lesznek képesek antifasiszta választ adni, konkrét követelésekre és programokra illetve antifasiszta akciókra váltani az általános antifasizmust. Ezért indítjuk ma el az antifasiszta parlamenti képviselők európai hálózatát, kínáljuk az antifasiszta hálózati tevékenység első konkrét példáját minden európai polgárnak, aki hatékonyan kíván ellenállni a borzasztó szélső jobboldali és neofasiszta veszélynek. Az antifasiszta ellenállást demokratikusan meghatározott programokban kell kifejteniük maguknak a széles tömegeknek.

Fel kell ismernünk, hogy nehezebb idők jönnek és versenyt futunk a neofasizmus és a rasszista barbárság ellen. Most és nem holnap kell szerveződnünk és cselekednünk, mert holnap már túl késő lehet. Mint Dietrich Bonhoeffer, a német teológus és a náciellenes ellenállás mártírja mondta: „Az egyetlen vesztett harc az, amelyet feladunk”…

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.