Nemzetközi antifa szeminárium és tüntetés 2014. április 3.-án

altersummit-en-logo

MEGHÍVÓ

Az európai Alter Summit hálózat, a hazai Antifasiszta Hálózat, a Magyar Antifasiszta Liga és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége, FIR támogatásával) meghív minden antifasisztát a

 2014. április 3-i

szemináriumra és Valódi Békemenetre

1.               SZEMINÁRIUM

Az európai szélsőjobboldal és a neonácizmus

elleni harc
stratégiái

Helyszín: Kossuth Klub.

(1088 Budapest, Múzeum utca 7, a 3-as metró Kálvin téri megállójánál)

Program:

9.00 Megnyitó.

9.30 A szélsőjobb extrémizmus és a neofasizmus tipológiája: országok elemzése.

11.00 Elméleti megközelítés (1). Kulturális kihívások; a demokrácia és a munkajogok veszélyeztetése.

12.30 Ebédszünet.

14.00 Elméleti megközelítés (2.) Nacionalizmus, rasszizmus, szexizmus és fundamentalizmus, populizmus – a jelenkori jobboldali szélsőség fő koncepciói.

15.30 Hogyan szálljunk szembe a jobboldali szélsőségekkel és a válsággal? Rendszerválság, jogi eszközök, stratégiák.

17.00- 17.15 Zárónyilatkozat.

Felszólalnak hazai és külföldi tudósok, kulturális életünk kiválóságai, az európai, köztük kelet-európai civilszervezetek képviselői. Kulturális betétszámok! Szinkrontolmácsolás!

 2.               VALÓDI BÉKEMENET

a többség mi vagyunk!

Gyülekezés 17.15-től 18:00-ig

a Fővám téren,

ahonnan a Szabadság hídon át a Gellért hegyre vonulunk.

Csatlakozni lehet a Gellért téren 18.10-kor

 a fasizmus alóli felszabadulásunk évfordulójának ünneplése a szabadság szobornál 18.35 órától

Beszédet mondanak a rendező szervezetek képviselői.

Kulturális műsor!

A helyszín a Móricz Zsigmond tértől a 27-es busszal, majd 300 méteres sétával is megközelíthető

***

Kérjük, segítsenek!

A külföldi résztvevőknek szolidaritási szállásokat keresünk 2014. április 2-án és 3-án estére, két éjszakára. A lehetőséget jelezni lehet a

drfarkas44@t-online.hu címen.

Kérjük, a telefonszámukat is írják meg!

 Kedves Barátaink!

Európában sehol máshol nem sikerült nagyobb sikert elérnie egy felemelkedőben lévő fasiszta mozgalomnak, mint Magyarországon. A JOBBIK-nak (a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak) sikerült megragadni a magyar fiatalok egy részének szívét és elméjét, 2010-ben a magyar országgyűlésben 17%-ot szereztek. Különösen aggasztó a görög Arany Hajnal választási sikere. Az Arany Hajnal olyan náci csoportosulás, amely a bevándorlók és a menekültek elleni támadások egytizedében érintett. Ennek ellenére a görög kormány sokáig tűrte az Arany Hajnalt és annak terrorját.

Németországban nemrég derült fény az újnáci underground óriási veszélyére és bűnügyi potenciáljára, melyet a bevándorlók elleni halálos támadásokkal, valamint hálózataik és az államapparátus összefonódásával lehet jellemezni.

Rasszista és nacionalista platformjaikról elhíresült jobboldali pártok térnyerése tapasztalható Franciaországban, Svájcban és Ausztriában. A jobboldal jobboldalának hatása és szélsőségessége országonként eltérő. A neonácizmus erősödése és a populista jobboldal választási sikere ugyan különböző jelenségek, de a társadalmi patológiájuk azonos, mivel egyaránt az Európában tapasztalható mély politikai válságot tükrözik.

Az Európában általánosan alkalmazott drákói megszorítási politikák pusztító gazdasági, társadalmi és kulturális hatásaikkal oda vezetnek, hogy a különböző típusú szélsőjobboldali erők előretörése az európai  társadalmak közös jellemzőjévé vált.

Ha szeretné jobban megismerni és megérteni a jobboldal változatos formáit, valós helyzetét Európa különböző országaiban, valamint ha rendszerezetten akarja tanulmányozni az idevonatkozó politikai folyamatokat, akkor vegyen részt az Alter Summit (Alternatív Csúcstalálkozó) által rendezett európai szemináriumon, Budapesten, 2014. április 3-án!

Angolból fordította: Benyik Mátyás

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.