DEMOKRATIKUS CIVIL KONTROLLT, ÁTLÁTHATÓSÁGOT ÉS MIELŐBBI TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁST KÖVETELÜNK A TTIP-RŐL ÉS A CETA-RÓL!

Sajtóközlemény
trojai
Alulírott szervezetek egységesen elítéljük a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget (TTIP), valamint az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), mivel ezek megvalósulása esetén súlyosan sérülnének az alapvető demokratikus jogaink. A munkajogi szabályokat, a környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírásokat a transznacionális vállalatok profitját növelő, de a lakosság óriási többsége számára veszélyes, „lefelé nivelláló”, többnyire amerikai szabályokhoz akarják igazítani. Hiteles modellszámítások szerint a TTIP szerződés következtében csökkenni fog az európai munkahelyek száma
A szabadkereskedelmi tárgyalások a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött zajlanak, miközben az óriásvállalatok lényegében már foglyul ejtették mind a nemzetállamok kormányait, mind a nemzetközi intézményeket. A tárgyalások lényegi dokumentumai továbbra is titkosak, mindez akadályozza a valódi demokratikus civil kontrollt.

A TTIP és a CETA elválaszthatatlan részét képezi a Befektető és az Állam közötti vitarendezési mechanizmus (ISDS), amelynek keretében az óriásvállalatok az „elmaradó profit” miatt ún. választott bíróságok elé vihetik és kártérítésre kötelezhetik az államokat, továbbá kényszeríthetik őket, hogy a saját, demokratikus úton létrehozott törvényeiket vagy alkotmányukat a nagyvállalatok érdekeinek megfelelően módosítsák.

DEMOKRATIKUS CIVIL KONTROLLT, ÁTLÁTHATÓSÁGOT ÉS MIELŐBBI TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁST KÖVETELÜNK!

Felhívjuk a parlamenti pártokat és a magyar kormányt, hogy ne támogassák a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásokat!

Aláíró szervezetek:
ATTAC Magyarország Egyesület, Duna Kör, Európai Bal Munkáspárt 2006, Magyar Antifasiszta Liga, Magyar Szociális Fórum Hálózat, Le Monde Diplomatique magyar kiadás, Transform szerkesztősége, Zöld Baloldal Párt.
Az MTI OS-en történt közzététel után csatlakozott: HÍD a Demokráciáért Egyesület

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.