Vladlen: A török diktatórikus rezsim az ISIS mellé állt – egy lépéssel közelebb a világháborúhoz

A török légierő lelőtt egy orosz bombázót, amely az ISIS állásait bombázta. A tájékozatlanokat meglepi a hír, pedig a Közel- és Közép-Kelet balkanizálása évek óta zajlik.

Ezért érdemes röviden kommentálni. Az ISIS az Egyesült Államok támogatásával jött létre, hogy elegendő erő hiányában annak segítségével tartsa ellenőrzése alatt a régiót. Mindenekelőtt Szíriát, ahol még nem az amerikaiakbábkormánya székel.

Ám a palackból kiengedett szellem nem akart visszatérni a palackba. A szírek által behívott oroszokra hárult a feladat, hogy felszámolják az ISIS bázisait, amit a NATO nem akart vagy nem tudott megtenni. Az USA szívesen bevonta Oroszországot a „rendcsinálásba”, hiszen így módjában áll demonstrálni: az oroszok túlságosan megerősödtek, lám már a Közel-Keleten is pozíciókat foglaltak. Törökország az amerikai támogatással a háta mögött aljas cselekedetre szánta rá magát, szír terület felett lőtte le az orosz vadászbombázót, de nem ok nélkül tette. A „félfasiszta” török rezsim az ISIS támogatója, noha nyíltan sosem ismerte el. Erre két oka van. 1. A gazdasági ok. Törökország (más országokkal és olajcégekkel karöltve) az ISIS által eladatott olcsó olaj felvásárlója, s nem tetszik neki, hogy az orosz gépek az ISIS utánpótlásvonalait támadják, azokat a konvojokat is sérelem érheti, amelyek a török rezsim „fekete üzleteit” realizálják.  2. Politikai ok. Törökország sok évtizede népirtásban bűnös hatalmi elittel rendelkezik. 1915-ben mintegy egymillió örmény kiirtásával erősítette meg térségbeli hatalmi pozícióját, a dekolonizációt követően kitartott a jelentős számú nemzeti kisebbsége, a kurdok rendszeres és tömeges kiirtása mellett. A kurd nemzeti függetlenségi harc komoly nemzetközi támogatók nélkül maradt, s ezt használta és használja ki a török kormányzat. A kurdok mára az ISIS elleni harc első soraiban találhatók, a török hatóságok a maguk diktatórikus szokásainak megfelelően e szabadságharc megtorpedózását nem politikai és kulturális engedményekkel igyekeznek megvalósítani, hanem erőszakos eszközökkel. Az amerikaiak is támogatják elvben a kurdokat, ám a szíriai orosz bombázások megerősítették a harcban álló kurdok politikai és katonai pozícióit az ISIS elleni harcban. A törökök az orosz gép lelövésével üzentek a kurdoknak is.

Azoknak van igazuk, akik a kapitalista világrend geopolitikai és gazdasági-piaci újrafelosztásából közelítik meg ezt az eseményt (is). Az iszlamo-fasizmus leküzdése nem mindenkinek áll érdekében, az ISIS maga is csak része annak a harcnak, amely a világ gazdasági és területi újrafelosztásáért folyik. Másképpen fogalmazva: az egypólusú világrend lassan-lassan és nagy-nagy vérözönön át formálódik multipoláris világrenddé. A valódi baloldalnak egyetlen lehetősége van: leleplezi a bűncselekmények mögötti érdekeket, és az embereket egy új világháború megelőzésére szólítja fel. Első lépés: a nemzetközi leszerelés és a NATO azonnali felszámolásának követelése.