Beszámoló a Polisario Front rendkívüli kongresszusáról (Dakhla 2016. július 8.-9.)

BMK

A Rendkívüli Kongresszusra a Polisario Front alapokmányának 49. cikkelye alapján került sor, amely kimondja, hogy a Nemzeti Tanács (a Parlament) elnöke tölti be (az elhalálozás miatt) megüresedett Polisario főtitkári és a Szaharai Demokratikus Köztársaság elnöki posztját mindaddig, amíg a rendkívüli kongresszus az új főtitkárt és elnököt meg nem választja.

A Polisario Front meghívására, a Szaharai Néppel Szolidáris Közép- és Kelet-európai Szövetség (CEE Alliance) küldöttsége is részt vett a dakhlai menekülttáborban megrendezett (Tindouftól kb. 200 km-re dél-Algéria és Nyugat-Szahara határán található) rendkívüli kongresszuson, amelynek jelmondata „Erő, határozottság és akarat a nemzeti függetlenség és szuverenitás megteremtése érdekében” volt. A konresszusra több mint kétezer nyugat-szaharai küldött és mintegy 300 külföldi vendég érkezett Európából, Latin-Amerikából és Afrikából.

A rendkívüli kongresszuson többek között Algéria, Mauritánia, Dél-Afrika, Nigéria, Ghána, Namíbia, Zimbabwe, Tanzánia, Angola, Mexikó, Brazília, Kuba, Nicaragua, El Salvador, Venezuela, Spanyolország, Franciaország, Svájc, Svédország, Ausztria, Olaszország, Oroszország és Magyarország küldöttei, továbbá az Európai Parlament, Egyiptom, Libanon, valamint a civil szervezetek és a sajtó képviselői vettek részt.

A megszállt és a felszabadított területekről, illetve a menekülttáborokból és a külföldi diaszpórából Dakhla-ba érkezett szaharai küldöttek Brahim Ghali személyében július 9.-én megválasztották az új köztársasági elnököt és a Polisario Front főtitkárát. A Polisario új elnöke „speciális katonai kiképzés” bevezetésével a Szaharai Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) megerősítését sürgette, amelynek révén lehetővé válik számukra, hogy „minden eshetőségre” felkészüljenek. Emellett Ghali kiemelte, hogy a függetlenségi harc részeként szükség van a „diplomáciai munka további erősítésére” is.

A rendkívüli konresszuson elhangzott hozzászólások legtöbbje a marokkói megszállók által a szaharai nép ellen elkövetett emberi jogi visszaélésekkel foglalkozott és Nyugat-Szahara függetlenségét követelte. A Szaharai Emberi Jogokat Védelmező Bizottság (CODESA) küldöttei kijelentették, hogy itt az ideje, hogy a több mint négy évtizede zajló konfliktusnak mielőbb véget vessenek, és a nemzeti egység megteremtése lehet az egyedüli módja annak, hogy Nyugat-Szahara függetlensége megteremthető legyen.

Sok résztvevő felszólította az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy vállaljon nagyobb felelősséget Marokkó brutális elnyomó politikájának áldozatai iránt. Számos hozzászóló hangsúlyozta, hogy a Marokkói Királyság fegyveres erői a nemzetközi közösség szeme láttára folyamatosan elnyomják a békés szaharai lakosságot. Nemzetközi szolidaritásra buzdították a hallgatóságot, hogy állandó nyomást gyakoroljanak a marokkói gyarmatosító hatalomra.

A kongresszuson felidézték még, hogy Marokkó 1980-87 között a megszállt Nyugat-Szaharában 2700 km hosszú, 3 méter magas falat épített Marokkótól végig Mauritániáig, megfigyelőberendezésekkel, taposóaknákkal a határ mindkét oldalán. A fal nyilvánvalóan jogellenes. A Nemzetközi Bíróság több, mint 10 évvel ezelőtt, arra a következtetésre jutott hogy a fal egyértelműen sérti a nemzetközi jogot.

A CEE Alliance nevében Benyik Mátyás elnök mondott beszédet a kongresszuson. Részvétét fejezte ki a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság ex-elnökének és a Polisario Front volt főtitkárának, nevezetesen Mohamed Abdelaziz-nak 2016 május végén bekövetkezett halála kapcsán. A nemzetközi szolidaritási mozgalom tagjainak nagy bánatot és szomorúságot okozott a hír. Benyik biztosította a résztvevőket, hogy a CEE Alliance folytatja a szaharai néppel szolidaritást vállaló tevékenységét a régóta esedékes dekolonializációs folyamat megvalósítása érdekében. Kijelentette, hogy Marokkó nem rendelkezik semmiféle szuverenitással Nyugat-Szahara fölött. Marokkó egyszerűen egy megszálló hatalom, és ennek következtében a folyamatos jelenléte Nyugat-Szaharában teljesen illegális.

Az Alliance elnöke azzal folytatta, hogy elítéli az Európai Parlament 2013. december 10.-i döntését, amellyel áldását adta az illegális EU-Marokkó halászati megállapodásra. Benyik azt is követelte, hogy a MINURSO mandátumának kibővítésével sürgősen hozzanak létre az emberi jogok megsértését nyomon követő és a visszaéléseket megakadályozó mechanizmust.

Végül Benyik Mátyás megerősítette, hogy a CEE Alliance elkötelezett a Polisario Frontnak a szaharai nép önrendelkezési jogát célul kitűző igazságos harca mellett és követelte a szaharai politikai foglyok azonnali szabadon bocsátását, továbbá a megszállt területeken a marokkói hadsereg által elkövetett bűncselekményekért Marokkó jogi és politikai felelősségre vonását.

A Polisario Front rendkívüli kongresszusáról készített rövid videó ezen a linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=KrbPmHodXhc

Budapest, 2016 augusztus 11.

Benyik Mátyás, elnök

CEE Alliance of Solidarity

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.