SZOLIDARITÁS AZ OGYESSZAI MÉSZÁRLÁS ÁLDOZATAINAK HOZZÁTARTOZÓIVAL

Mayday 2021, Budapest, Municipal Park

Ma 2021. május 2-án lesz hét éve, hogy az ukrajnai Ogyesszában, a Szakszervezetek Székháza ellen csőcselék által elkövetett támadásnak a tragédiája legalább 42 ember halálát és több mint 100 sebesültet követelt.

Ezek a 2014. május 2-i halálesetek alig néhány hónappal azután következtek be, hogy a demokratikusan megválasztott elnököt tömegtüntetések és erőszakos jobboldali szervezetek kényszerítették lemondásra. Ennek következtében Ogyesszában több héten keresztül egyre nőtt a feszültség, amely utcai összecsapásokban és a Szakszervezetek székháza elleni tömeges támadásban csúcsosodott ki.

A támadásról számos videó került fel az internetre, amelyeken egyértelműen látszik, hogy a csőcselék Molotov-koktélokkal felgyújtotta a szakszervezetek épületét. Látható, amint emberek ugranak ki az égő ablakokból, és a földre zuhanva meghalnak. Az aszfalton fekvő embereket és a menekülni próbálókat baseball ütőkkel és más fegyverekkel súlyosan megverték. A mai napig a gyilkos tettek elkövetői közül egyet sem vontak felelősségre.

Ugyanakkor a gyújtogatás túlélőit, valamint számos szimpatizánsukat letartóztatták, és közülük sokat bebörtönöztek. Az áldozatok és túlélők családtagjai, barátai és támogatói többször tartottak megemlékezéseket a gyilkosságok helyszínén, követelve a felelősök felelősségre vonásához szükséges nemzetközi vizsgálatot.

Minden év május 2-án világszerte több ezer ember gyűlik össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat Nekünk a Szervezők a Baloldalért aktivistáinak fontos az igazságosság és ezennel ismét kifejezzük szolidaritásunkat az ogyesszaiakkal.

https://youtu.be/HPH2TKs63hc

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.