2023. június 30.-i ATTAC közgyűlésre elnöki beszámoló (tervezet)

A.) Főbb események 2022. decemberében és 2023. első félévében

2022. december 2.-3.án részt vettünk Berlinben a szaharai népet támogató és velük szolidaritást vállaló európai koordináció (EUCOCO) 46. tanácskozásán, amelyre öt kontinensről több mint 220 résztvevő érkezett. A nemzetközi találkozó ismételten megerősítette Nyugat-Szahara önrendelkezési joga és függetlensége melletti kiállását.

Az EUCOCO 1975 óta, a nyugat-szaharai konfliktus kezdete óta folyamatosan megrendezésre kerül, és kétségtelenül a szaharaiakkal való európai szolidaritási mozgalom legfontosabb éves találkozójává vált.

Különböző kormányok képviselői, parlamenti képviselők, politikai szervezetek és szakszervezetek, a szaharai nép baráti társaságai, nem kormányzati szervezetek, jogi és kulturális személyiségek vesznek részt minden évben a szaharai nép önrendelkezési jogát védelmezők e nagyszabású szolidaritási találkozóján. A 46. EUCOCO megrendezésére most egy olyan történelmi pillanatban került sor, amelyet egy összetett és kihívásokkal teli nemzetközi kontextus jellemez. Ennek a helyzetnek a fő oka a tűzszünet összeomlása és az ENSZ-folyamat holtpontra jutása. Mindezek ellenére a szaharaiak ügye diplomáciai és jogi szinten is pozitív előrelépést mutat az európai, afrikai és nemzetközi színtéren.

TGM-re emlékeztünk

Tamás Ábel, Tamás Gáspár Miklós fia 2023. január 15.-én közölte a nyilvánossággal a szomorú hirt, hogy 74 évesen, hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Tamás Gáspár Miklós, kolozsvári származású magyar filozófus, publicista. TGM az ATTAC Magyarország alelnöke volt. Mindent (és mindenkit) szeretett, ami (és aki) bátor, lázadó és a szabadságért harcol.

A Közép- és Kelet-Európai Szolidaritási Szövetségben (CEE Alliance) betöltött elnöki minőségemben üdvözlő nyilatkozatot tettem közzé az ATTAC Magyarország honlapján a Polisario Front 16. kongresszusa alkalmából, amelyet „A megszállás felszámolásáért és a teljes szuverenitásért folytatott harc kiterjesztéséért” mottóval 2023. január 13-17. között tartottak meg Dakhlában, a menekülttáborokban.

A Szervezők a Baloldalért (SZAB) és az Attac Magyarország közösen rendezte meg a Vasas Szakszervezet székházában 2023. február 4-én az Afrika-konferenciát.

Afrika szerepe a globalizált világban felértékelődőben van, azonban a 21. század valószínűleg mégsem Afrika évszázada lesz, de az kétségtelen, hogy a fekete kontinens a korábbi időszakokhoz képest jóval meghatározóbb és fajsúlyosabb szereplője lesz a nemzetközi rendszernek.

Ezt nem csupán a hazai tudományos élet, illetve az Afrika iránt elkötelezett civil szervezetek, de a kormányzati szféra is felismerte. Az elmúlt években egyfajta pezsgés érzékelhető a témában, amelyet a növekvő számú tudományos, kulturális és ismeretterjesztő rendezvény éppúgy mutat, mint a szaporodó tanulmányok, monográfiák és egyetemi szakdolgozatok. Mindezek ellenére az átlag magyar állampolgár, de még a politika iránt érdeklődők is sajnálatosan keveset tudnak az Afrikában zajló folyamatokról. Ezért úgy gondoltuk, hogy megkerülhetetlen feladatunk hozzájárulni a földrész jobb megértéséhez és ismeretéhez.

Az Afrika-konferencia egyik fő témája Afrika utolsó gyarmatának, Nyugat-Szaharának a bemutatása volt.

Nyugat-Szahara közel fél évszázada gyarmati státuszban van, Marokkó megszállása alatt szenved. Az állapot fenntartásához a nemzetközi közösség nemcsak hallgatólagosan járul hozzá. Franciaország következetesen kiáll Marokkó mellett és meggátol minden törekvést az ENSZ-ben, amely a MINURSO (az ENSZ nyugat-szaharai önrendelkezési népszavazási missziója) tevékenységét segítené elő, vagy a mandátumát bővítené. A marokkói megszállás immár tartósan állandósult. Mint megszálló hatalom a rabati kormányzat a megszállt tartomány természeti kincseit és jövedelmeit a saját szükségleteinek kielégítésére és gazdasági érdekeinek előmozdítására használja ki.

2023. február 25-én nyilvánosságra került a Civilek a békéért! petíció szövege, amelyhez az ATTAC Magyarország több tagja is csatlakozott. ,,Az egy éve indult ukrajnai háborúból brutális hasznot húz a globális nagytőke, miközben ez a háború megöl, nyomorba dönt sok millió embert és pusztulással fenyegeti az emberiséget.A profit azonban soha nem előzheti az embert! Az aláirók csatlakoztak Sahra Wagenknecht német Bundestag-képviselő (Die Linke) és Alice Schwarzer újságíró „Kiáltvány a békéért” kezdeményezéséhez, amelyben a fegyverszállítások eszkalációjának azonnali leállítását követelik, továbbá tűzszünetet és béketárgyalásokat – és támogatják a 2023. február 25-i berlini békedemonstrációt.

Az Európai ATTAC Hálózat (EAN) szervezetei minden évben más és más tagországban tartanak közös munkamegbeszélést. Az összejövetel megrendezésének házigazdai szerepére ebben az évben a magyar ATTAC-ra esett a választás. Az EAN 2023. március 3-5. között Budapesten a Civilek Házábantartotta meg találkozóját, amelyre 7 országból (Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Norvégia, Spanyolország) jöttek el. A találkozóra gazdag munkaprogrammal készültünk az alábbiak szerint:

– EAN európai adózási dokumentuma
-Kereskedelmi megállapodások
-Internetes tartalomkezelés
– Megélhetési válság és infláció
– Politikai, társadalmi és gazdasági helyzet Közép-Kelet-Európában
-Életszínvonal-mutatók Magyarországon.
– Klímakampány

– Fizessenek a szennyezők

A szociális egyenlőtlenségek és a Fizessenk a szennyezők témában volt egy bemutatkozó elöadással részt vevő fiatal a Szikra mozgalomból, aki még kapcsolódott a Fizessenek a szennyezők francia javaslathoz. A fiatalok körében kiemelkedő téma a környezetvédelem, klimaváltozás témája a társadalmi egyenlőtlenségek elleni küzdelem. Az esélyegyenlőség jelenlegi gyakorlatának a megváltoztatása.

2023. május 31.-én nyilatkozatot tett közzé a Nők nemzetközi összefogása a békéért a NATO ellen (Global women for Peace against NATO). Elhározták, hogy Brüsszelben nyílt vitát rendeznek 2023. július 7-én és 8-án. A nőket a világ minden tájáról hivják, hogy csatlakozzanak a NATO-országokból és azon kívülről is. Szeretettel várják mindazokat, akik egyetértenek a célokkal, szólaljanak fel a békéért, az életért és a nők felszabadításáért!

A NATO csúcs elleni tiltakozás helyszine Vilniusban kivitelezhetetlen, ezért a tiltakozó összejövetel helyszíne Brüsszelben lesz megtartva 2023 06.06.tól 2023.06.09.-ig. bevonva a tiltakozók körébe a NATO tevékenységét és szerepét kritikusan szemlélő EU parlamenti képviselőket. Azért nők, mert Finnországban (innen indult ki a kezdeményezés), és szerte Kelet-Európában a higgadt elemző hangokat és a béke és tárgyalások megkezdésének útját keresők hangját elnyomja a hisztériát keltők és a millitarizmust erőltetők, háborút és fegyverkezést igenlők hangja.

2022 Madrid/A NATO csúcs ellen történő tiltakozás jegyében szerveződött, több kontinens résztvevőit is vonzó esemény idei folytatása két békekonferencia ill. találkozó (Az Ukrajna területen zajló háború és a NATO Új Stratégiai Direktiva összfüggései)

A Békekonferencia (IPB és társrendező szervezetek) nyilatkozata 2023. június12.-én született meg. Zalka Vera rövid értékelése szerint a nyilatkozatból hiányoznak a NATO-ról szóló mondatok, valamint a kiegyensúlyozott vélemények sem szerepelnek a nyilatkozatban. Biztosan a konferencia kezdete előtti kapkodás miatt. Az utolsó pillanatban új helyszínt jelöltek ki a konferenciának. Ez mindent nagyon megterhelővé tett a szervezők számára. Nagy politikai nyomás is nehezedett rájuk. Elhangzott, hogy ez nem az egyetlen és utolsó konferencia/akció. Ez csak a kezdet.

(Budapesten az összeurópai ATTAC találkozónkon – EAN – majdnem ugyanez történt. Nincs megállapodás, nincs közös nyilatkozat).


A Társadalmi Világfórum (WSF) újonnan létrehozott Küzdelmek és Ellenállások Állandó Közgyűlésének első webináriumát 2023. június 14-én tartotta meg, amelynek fő napirendi pontja a 2024-es nepáli Társadalmi Világfórumra történő felkészülés volt. Fő mottója: EGY MÁSIK VILÁG ÉPÍTÉSE. A stratégiai beszélgetés a helyi küzdelmekről és a globális szövetségekről szólt a következő előadókkal: Anuradha Chenoy, India; Leticia Calderón, Mexikó; Gagyi Ágnes, Magyarország; Aziz Salmon Fall, Szenegál; Juan Carlos Monedero, Spanyolország.

B.) Tervezett események 2023. második felében

  • Az Európai Társadalmi Forum (Firenze+20) személyes találkozójának időpontja 2023. aug. 27.-28. Párizs.
  • A svédországi Fridays for Future aktivistái 2023. szeptember 15-22. közötti időszakban tervezik a szociális és éghajlati igazságosságért folytatott akcióhét megrendezését, amely nemzetközi szintre is kiterjeszthető.
  • A Nemzetközi Népi Közgyűlés (IPA) szervezésében Brüsszelben 2023. július 11-12-én „Nemet mondunk a NATO-mobilizációra” és július 15.-18. között a „Cumbre de los Pueblos CELAC-EU” témájában lehetőség van az IPA Europe regionális személyes találkozójára. Eszmecserét fogunk folytatni a két mozgósítás szervezésének jelenlegi állásáról és a találkozónk felépítéséről.
  • Az ATTAC Magyarország lehetőségei szerint tervez rész venni a 24 órán át a Földet körülölelő Békehullám akcióban/kezdeményezésben, ezzel kifejezve a vágyát, elvárását, hogy a világ összes országában szüntessék be a háburúkat, az öldöklést. Mi a tárgyalásos és a békés megoldások, a leszerelési tárgyalások újrakezdése mellett vagyunk a jelenlegi militarista, háborús profitszerzésre törekvők ellenében.
  • Latin-Amerika konferencia megrendezése összefogásban a kubai, venezuelai, mexikói, brazil nagykövetségekkel 2023. szeptember-október folyamán.
  • A Magyar Társadalmi Fórum 6. tanácskozásának megszervezése 2023. október-november folyamán.

Budapest, 2023. június 19.

Benyik Mátyás, elnök

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.