Tamás Gáspár Miklós „Viktor, menj el!”

A Milla 2012. október 23-i rendezvényén elhangzott TGM-beszéd teljes szövege alábbiakban és itt is olvasható:

Felszólítottak bennünket, helyesen, hogy ne gyűlölködjünk, ne beszéljünk túl keményen, úgyhogy én egy szelíd mondattal fogom kezdeni.

Nagyon szépen kérlek Viktor, menj el! Nem haragszunk, semmi baj, menj el!

1956-ban a fölkelt nép sok mindent akart. Nemzeti függetlenséget, többpárt-rendszert, alapvető szabadságjogokat és még néhány dolgot, amiről nem szokott szó esni. Amit nem akart a nép, az a Horthy-rendszer restaurációja volt, a hárommillió koldus Magyarországának restaurációját ötvenhat nem akarta és nem akarjuk mi sem. Ötvenhat dicsőséges népe azt is tudta, hogy nem elég, ha beleszólhatunk a politikába. Munkástanácsokat alapított, amelyekkel beleszólt a gazdaságba, beleszólt a termelésbe, beleszólt a szociálpolitikába. Ha nem állítjuk vissza a nép hatalmát a teljes élet fölött, nem lesz itt demokrácia, nem lesz itt semmi.
Megkérdezte tőlem valaki, „Mondja Tamás úr, mi az, hogy nép?” Megmondom. A nép kedves barátaim több, mint az emberek gyülekezete. Ez az embereknek az a gyülekezete, amely tudja, hogy mi a közjó, amely tudja mi a közérdek, amely ezért lemondásra is hajlamos. A nép igazi fogalma nem csak azt jelenti – azt mindenképpen – , hogy szabadok vagyunk, egyenlők vagyunk, testvérek vagyunk mindannyian, hanem jelent még két dolgot, ami túl van az igazságosságon, túl van az egyenlőségen. Az egyik ilyen fogalom a fölvilágosodásból, a másik a kereszténységből származik. Az egyiket úgy hívják emberi méltóság, a másikat úgy hívják felebaráti szeretet. Milyen nép az felebarátaim, honfitársaim, polgártársaim, milyen nép az, amely eltűri, hogy szegény öreg asszonyok és öreg emberek a következő télen megfagyjanak? Milyen nép az barátaim, amely eltűri, hogy a sötét, hideg konyhában, kereskedelmi televíziók hülyeségét néző emberek várják a halált? Nem, mi nem ilyen nép leszünk, barátaim! Ezt mi nem fogjuk engedni! Nem fogjuk engedni, hogy hazugságra tanítsák a gyerekeinket! Ha kell alternatív tankönyveket iratunk és otthon tanítjuk meg őket az igazságra, ha már elvették tőlünk az iskoláinkat. Majd dudorászunk otthon egymással, mert elvették a zenénket! És a legfontosabb: szabadok leszünk egymással, tisztelni fogjuk egymást, akkor is, ha el akarják venni a szabadságunkat. Tisztelni fogjuk a nőket, tisztelni fogjuk a gyerekeket, nem nevezzük nyuggernak az öregeket, tisztelni fogjuk a cigányokat, tisztelni fogjuk a zsidókat, tisztelni fogjuk magunkat.
Különös időket élünk kedves barátaim! A kormány engedelmesen végrehajtja a nemzetközi pénzügyi intézmények által megkövetelt megszorító intézkedéseket, majd ugyanezen megszorító intézkedések ellen tüntetéseket szervez. Mindent megtesznek avégett, hogy külföldről segítsék őket hatalmon maradni, majd a következő napon mindent megtesznek annak érdekében, hogy azt gondolják az emberek, hogy ők nem is hatalmat gyakorolnak, hanem szabadságharcot vívnak. Szeretném már látni én azt a szabadságharcot! Szeretném látni, mikor fordul szembe a nyomorító szegénységgel, nélkülözéssel és kilátástalansággal, a közmunkára kényszerített, segély nélkül tengődő, bizonytalanságra ítélt, megalázott magyar nép. Szabadságharc? Igen! Megkapjátok!
Soha többé senkiről nem szabad megfeledkeznünk! Soha többé ne képzeljük, hogy élvezzük a szabadságot, ameddig embertársaink szenvednek, amíg magyar gyerekek éheznek! Soha többé ne tűrjétek el! Nem kérlek benneteket semmire, szabadok vagytok, szabadok vagyunk, éljen a haza!

Kategória: TGM | A közvetlen link.