Hugo Chavez születésnapjára

Ma lenne 66 éves Hugo Rafael Chávez Frías, aki 1999–2013 között Venezuela elnöke volt. Chávez a dél-amerikai függetlenség hőse, a „bolivári forradalom” vezetőjévé vált. A forradalom fõ elemei közé tartozott a központosított gazdaság és az erõs katonaság, akik aktívan részt vettek a közprojektekben. Chávez ideológiája sokunk számára egyszerűen chavismo-ként ismert.

Chávez 1999 februárjában került hatalomra. Az első hivatali évben társadalmi támogatottsága magasra szökött és platformját – amely a korrupció felszámolását, a szociális programok kiadásainak növelését és az ország olajvagyonának újraelosztását – célozta széles körben elfogadták. Népszerűségét kihasználva Chávez egy új alkotmány kidolgozását kezdeményezte, amely példátlan ellenőrzést adott neki. Az új alkotmány új választásokat követelt az ország minden megválasztott tisztviselője számára. Ebben a 2000. évi „mega-választásban” Chávezt hatéves időtartamra választották meg. Emellett növelte hatalmát a Nemzetgyűlésben, de pártja elmaradt az abszolút ellenőrzéshez szükséges kétharmados többségtől. Ennek ellenére a Chávez-támogató többség elég nagy volt ahhoz, hogy olyan törvényt fogadjon el, amely lehetővé tette az elnök számára, hogy bizonyos törvényeket rendelettel hajtson végre.

2006 decemberében Chávezt harmadik alkalommal választották elnöknek, a szavazatok 63% -ával. Elindította a „21. századi szocializmus” programját. Államosította a kulcsfontosságú iparágakat, ideértve a villamos energiát és a telekommunikációt, valamint a magán-olajágazat maradványait.

2011 júniusában Chávez-t megoperálták Kubában. Rákjának sajátos természetét nem fedték fel, de miután július elején hazaért a Venezuelába, még kétszer tért vissza Kubába, hogy a kemoterápiát is elvégezzék nála. 2012 decemberében Chávez negyedik rákos műtéten esett át Kubában. Mielőtt elindult Kubába, Chávez Nicolás Maduro alelnököt jelölte ki utódjává, ha nem élné túl a műtétet.

Chávez az új évben Kubában maradt, hogy a műtét következményeként bekövetkezett tüdőfertőzésből meggyógyuljon.

Hugo Chavez nagyon ügyes politikus és figyelemre méltó stratéga volt. Karizmájával és szónoki képességével fél évszázad alatt vitathatatlanul többet tett a régió számos országának egyesítésére, mint bármely más latin-amerikai vezető, nagyrészt azáltal, hogy alaposan ismerte a tömegek elhanyagolt és frusztrált érzéseit.

Budapest, 2020. július 28.

Benyik Mátyás

A Szervezők a Baloldalért nevében